top of page
Untitled

FORSBACKAS GÅTA

För 100 år sedan arbetade Herr och Fru Backafors här i Forsbacka bruk på det då moderna Bergtekniska laboratoriet (Labbis). Herr och Fru Backafors älskade sina jobb. Deras liv var Laboratoriet. Här genomförde de lyckade bergtekniska analyser genom åren. 


En sommar åkte Herr Backafors på affärsresa. Fru Backafors stannade hemma eftersom hon inte tyckte om att lämna sitt älskade laboratorium.

Plötsligt en regnig torsdagskväll när hon som vanligt satt uppe sent och jobbade hittade hon något helt otroligt. Hon hade hittat en helt ny bergart! Men det var inte vilken bergart som helst. Den var så pass speciell att den skulle göra både Fru och Herr Backafors kända i hela världen! Hon låste in den så fort hon kunde i ett skrin och gömde den. För hon ville inte att någon skulle få reda på vad hon upptäkt innan Herr Backafors hade kommit hem från sin Affärsresa. För att inte glömma bort vart hon gömt skrinet la hon ut olika ledtrådar om vart skrinet låg. 

När Herr Backafors kom hem från sin affärsresa skulle hon visa sin upptäkt.

Men när hon skulle visa sin man vart skrinet låg kom hon inte på vart hon gömt det. De försökte lösa ledtrådarna om vart hon gömt skrinet. Men de lyckades aldrig.  

Efter Herr och Fru Backafors bortgång har det aldrig varit sig likt här på Labbis. Saker har flyttats oförklarat och vissa säger sig höra paret skrika på natten, frustrerade över att de inte kan lösa den sista gåtan. 

Vi behöver därför din hjälp! Hjälp oss att lösa Forsbackas gåta så att paret Backafors kan få ro och hjälp oss att få reda på vad det var för unik bergart som upptäcktes.

Ni kommer nu få olika kluringar som ni behöver lösa för att kunna lista ut vart stenen finns. Genom att skanna olika Qr-koder kommer ni kunna ta er vidare i letandet. För att skanna Qr-koden kan man med vissa mobiler bara hålla upp sin mobilkamera mot Qr-koden. Vissa mobiler behöver ladda ner en kostnadsfri app som kan skanna Qr-koder. Det finns lite olika sådana. 


Första ledtråden hittar du på baksidan av skylten du ser på bilden. Den finns i början av stigen till Engelska parken. (Till vänster om herrgården) Lycka till! 

Forsbackas gåta: Om
bottom of page